Opgelet: cliëntenstop + werktijden enkel op dinsdag en donderdag

7 tips om met je samengesteld gezin de COVID-19-tijd zonder kleerscheuren door te komen

25 maart 2020

7 tips om met je samengesteld gezin de COVID-19-tijd zonder kleerscheuren door te komen

Ik heb niet de intentie om je te vertellen wat je allemaal moet doen om gezond te blijven of te voorkomen dat je het coronavirus zelf verspreidt.
Nee, ik wil alleen maar erkenning geven aan de (stief)ouders, die het anders al niet onder markt hebben, want hun samengesteld gezin staat extra onder druk tijdens COVID-19.
Èn ik wil degenen die zich hierin herkennen, ook iets geven: 7 tips om met je samengesteld gezin de COVID-19-tijd zonder kleerscheuren door te komen.

Wat maakt het nu zo lastig?

Bij heel wat samengestelde gezinnen hoor ik namelijk zelfs wanhoop. En ik begrijp dat.
Een samengesteld gezin is op zich al topsport. En nu je op elkaars lip zit, wordt het er niet gemakkelijker op.

Voor de huismussen onder ons en voor degenen die groot wonen, is het misschien nog te doen. Maar als je hutje-mutje met z’n allen op een kleine oppervlakte leeft en tegelijkertijd ook nog eens je sociale leven en de sportschool enorm mist, dan ligt er nu een flinke kluif op je bord.

Waar je als (stief)ouder zoal tegenaan loopt

  1. “Eerlijk gezegd? Ik vind het sowieso al lastig om met mijn stiefkinderen samen te zijn. Maar nu moèt ik wel vaak bij hen zijn. Ik word er een beetje gek van. En dat doet de relatie met mijn partner ook geen goed.”
  2. “Ik ben mijn inkomen kwijt en heb geen idee voor hoelang. Dat geeft spanningen en ik merk dat ik m’n stiefkinderen er dan net teveel aan vind. Ik heb moeite om nog vriendelijk tegen hen te zijn. En natuurlijk vindt mijn partner dat niet leuk.”
  3. “Wij doen zo goed ons best om ons te houden aan de veiligheidsvoorschriften. Maar de andere biologische ouder lapt alles aan de laars en gaat nog overal met de kinderen naartoe. Straks komen de kinderen weer naar ons en ik ben echt ongerust dat ze ons en de andere kinderen gaan besmetten.”
  4. “Er wordt van mij verondersteld dat ik nu thuis werk, maar nu de (stief)kinderen ook de hele dag thuis zijn, krijg ik niks uit handen. Zo frustrerend!”
  5. “De andere biologische ouder wil mijn stiefkind niet terug naar ons laten komen vanwege de corona toestand. Wie weet hoe lang dit nog kan duren. Ik kan het verdriet van mijn partner niet aanzien, ik voel me zo machteloos.”
  6. “Nu ik hoor en zie hoe mijn partner omgaat met collega’s, lijkt het wel of ik een ander persoon bezig zie. En ik word daar echt boos van. Waarom kan er tegen mij niet net zo leuk gedaan worden?”

En zo kan ik nog wel even doorgaan.7 tips om met je samengesteld gezin de Covid-19-tijd zonder kleerscheuren door te komenDe neiging om te gaan gillen, hunkeren om terug naar het werk te mogen gaan, alles tussen wat luider praten en schreeuwen in, tranen die achter ogen prikken, irritaties, misverstanden, boosheid, verdriet, angst, nergens meer toe komen …
Ik hoor het allemaal.

Je bent niet alleen

Laat ik eerst dit zeggen, hopelijk biedt het een beetje troost: er zijn dingen (puntjes 2, 4 en 6) waar mensen zonder samengesteld gezin net zo goed tegenaan lopen. En dat is heel normaal want we zitten in een situatie die niemand gewend is en die nu eenmaal een hoop ongemakken met zich meebrengt. Iedereen is daar een weg in aan ’t zoeken.

Hier mijn 7 tips:

> Accepteren 

Accepteer dat al die gedachten en emoties er zijn. Probeer ze niet weg te duwen want dan laten ze zich eens zo hard voelen. Dus huil gerust als je tranen voelt opwellen, houd een kussen voor je mond en gil zo hard je kan, ga even de (onzichtbare) hond uitlaten, bel regelmatig met een collega of ga een rondje lopen/fietsen met een sportmaatje met 1,5m afstand tussen jullie in.

Het is beter om dit te doen dan om lelijke dingen eruit te flappen of iets te doen waar je later spijt van zou krijgen.

> Mild zijn voor jezelf

Wees mild voor jezelf. Als je niet gewend bent om thuis te werken en als je dat moet doen in een druk huishouden terwijl jullie ook de kinderen moeten helpen met leren, dan krijg je gewoonweg niet zoveel uit handen als je gewend was. Dat is normaal. Accepteer dat het zo is. En weet dat het bij anderen ook zo is.

> Stuur je gedachten

Houd deze gedachte op de voorgrond: ‘Alles gaat voorbij, ook dit.” Herhaal het als een mantra, telkens weer. 

> Richt je op de dingen die goed gaan

Ga eens kijken naar wat er wèl goed is. Heb je toch nog iets voor je werk kunnen doen? Wie is er allemaal nog gezond? Ben je tevreden dat je toch nog een inkomen krijgt, ook al is het minder dan anders? Vind je het handig dat je in ieder geval nog online contact met anderen kan hebben? Voelt het prettig om buiten in de zon te kunnen lopen? 

Het zijn vaak de kleinste, simpele dingen die onze dag toch de moeite waard maken.

> We gaan hier allemaal doorheen

Besef dat iedereen z’n best doet en op de eigen manier reageert op een bijzonder extreme situatie, ook jij. Probeer elkaar hierin te helpen. Tracht te zien dat je huisgenoten net zo min weten hoe ze hiermee moeten omgaan en dat zij evengoed last hebben van emoties en gedachten die niet zo leuk zijn. Als het enigszins kan, gun hen dan ook de ruimte en tijd voor zichzelf als ze die nodig hebben.

> Luister ook naar je (stief)kind

Het zijn rare tijden, ook voor kinderen. Als het voor ons, volwassenen al zo verwarrend en belastend is, kan je nagaan hoe het voor een kind moet zijn.

En het kan goed zijn dat er omwille van gezondheidsproblemen of werkomstandigheden van een van de betrokkenen, een aanpassing van de gangbare regeling nodig is. Bespreek dit dan ook even met de (stief)kinderen voor je een beslissing neemt. Het gevoel dat hun stem meetelt is voor hen belangrijk. Meetellen is niet mee beslissen. Maar dat er naar haar/hem geluisterd wordt, geeft een kind het gevoel dat het erbij hoort. Dus luister luister goed naar (stief)kind 

Hier lees je hoe je met kinderen spreekt over het coronavirus

> Heb elkaar lief

Knuffel en stoei met de (stief) kinderen. Net als bij volwassenen worden er dan vij kinderen hormonen aangemaakt waar ze rustig en gelukkig van worden. Dat heeft veel meer effect dan boos zijn en straffen.

En houd van elkaar.  En heb veel seks met je partner want iedere dag seks zou volgens verschillende onderzoeken je relatie ten goede komen. Een leukere manier van relatietherapie kan ik niet bedenken. Maar doe het dan wel veilig. In mijn blog van 24 maart 2020 lees je waar je nu met het risico op COVID-19 op moet letten.

Goed genoeg

Weet je, in feite komt het er op neer dat jullie op zo’n goed mogelijke manier samen deze crisis doorkomen. En daar bestaan geen schoonheidsregels voor. Iedereen mag het op z’n eigen manier doen.

Maar ik raad je wel aan, om ervoor te zorgen dat je het zo doet, dat je er later tevreden op terug kan kijken. Zodat je kan zeggen “Dat hebben we samen best goed gedaan, ook al was het pokkezwaar en waren we niet altijd een schoolvoorbeeld van rust en vrede.”

Veel succes!

PS: Ik ben er ook nog steeds voor jou met therapie- en counselingsessies via telefoon, mail, chat of videobellen. Je vindt hier meer informatie over mijn therapie tijdens Covid-19

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
review-icon

Cliënt Ervaringen

Liesbeth (22j):
‘Vertrouwen en empathie’

"Ik heb mij heel vertrouwd gevoeld bij jou, en jouw medeleven vond ik super! Elke keer als ik thuis kwam, had ik een goed gevoel!…